Kategoriat
Ei kategoriaa

Suomalainen työttömyysturva

Sain lomautuslapun kouraan lokakuussa jossa ilmoitettiin että lomautus alkaa 1.11. Onneksi olen ollut eri liittojen jäsen yli 15 vuotta josta viimeiset lähes 3 vuotta YTK:n jäsenenä. Miksi YTK, siihen en ota nyt kantaa mutta se liittyy siihen kun vaihdoin työpaikkaa.

Eipä siis hätää mitään, ansiosidonnainen juoksee, ajattelin. Tätä kirjoittaessa 5.1.2106 en vielä tiedä, juokseeko sittenkään. Asiahan on niin, että YTK:n virkailija tekee jatkuvasti parhaansa, ettei minulle rahaa tarvitsisi antaa.

Joka tapauksessa, kun lomautus tulee on ilmoittauduttava työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Minulle ei ongelmaa tämän suhteen ollut, sillä olen ollut työnhakijana jo kohta vuoden. Täytin oikein TE-toimiston sivuilla CV:n, jota on katsottu vuoden aikana nyt 4 kertaa. Kyllä, työnhankijana on täysin turha olla. Työtä et tule saamaan sitä kautta. Tämä ei kuitenkaan ollut varsinainen asiani jota tämä artikkeli koskee.

Ensimmäisen päivärahahakemuksen voi lähettää 2 viikkoa lomautuksen alun jälkeen. Lähetin ensimmäisen hakemuksen 23.11. ja hakemus on tehty ajalle 1.11. – 21.11. Hakemuksen yhteydessä toimitin työsopimuksen, lomautusilmoituksen sekä palkkatodistuksen. Myöhemmin kävi ilmi, että myös verokortti on toimitettava. YTK:n sivuilla (sisään kirjauduttua kohdassa verotiedot) oli maininta, että verotiedot tulevat suoraan verottajalta, mutta näin ei asia kuitenkaan ollut. Myös TE-toimistosta oli YTK:lle annettu lausunto YTK:lle, jossa mainitaan että mikään ei estä päivärahan maksamista. Työnhaku on voimassa ja en ole yrittäjä. Hyvä juttu.

3.12. sain YTK:ltä sähköpostia, jossa pyydetään toimittamaan verokortti.

Sinun kannattaa hakea verottajalta muutosverokortti etuutta varten, jolloin veroprosentti lasketaan vastaamaan nykyistä tulotasoasi.

ENNAKONPIDÄTYS ERI VEROKORTEILLA

– Muutosverokortti etuutta varten: Ennakonpidätys tehdään verokortissa ilmoitetun prosentin mukaan, ilman korotuksia.
– Palkkaverokortti: Ennakonpidätysprosenttia korotetaan verohallinnon ohjeen mukaan 2-4 prosenttiyksiköllä. Lisäksi vero pidätetään aina vähintään 20 prosentin suuruisena.

OK, ei muuta kuin verokorttia tilaamaan. Asia ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen, sillä olen toiminut osa-aikaisena yrittäjänä (minulla oli toiminimi), jonka kuitenkin lopetin viime vuoden alkupuolella. Myin liiketoiminnan josta tuli hieman tuloja joita ei ole vielä verotettu, vaan verotus tehdään vasta veroilmoituksen yhteydessä. Toiminnan loppuessa voi hakea tulontasausta jolloin viimeisen 3 vuoden verotus menee uusiksi. Tällä voi saavuttaa pientä etua verotuksen suhteen. Verokortti oli siis tilattava soittamalla. Onneksi se ei ole ongelma ja käy suhteellisen helposti, kunhan ensin etsii kaikki tiedot saaduista palkoista ja maksetuista veroista sekä muista mahdollista tuloista ja vähennyksistä. Homma hoitui verottajan kanssa suht kohtuudella. Onnekseni kysyin verottajalta voiko kortin toimittaa suoraan YTK:hon joka tuntui onnistuvan. Hienoa, säästyi pari-kolme päivää aikaa ja hieman vaivaa.

10.12. sain YTK:lta sähköpostia. Olen saanut muutaman satasen bonuksia joka näkyy palkkatodistuksesta. Tästä piti toimittaa selvitys mitä nämä bonukset ovat ja mikä on maksuperuste. Ilmeisesti sähköpostivastaukseni riitti, sillä siitä ei ole kuulunut sen enempää. Hyvä, nyt viimein kaikki on kunnossa!

11.12. sain kirjepostia YTK:lta. Postissa tuli nippu papereita, jossa pyydetään selvittämään minun omistaja-asemani yrityksessä jossa työskentelen. Kuoressa oli myös toinen nippu, jossa pyydetään selvitys niin ikään yrittäjäasemaan toisessa yrityksessä, jossa työskentelin osa-aikaisena projektityössä muutaman kuukauden ajan viime vuonna. Kirjauduin sisään YTK:n sivuille ja huomasin, että sama kirje oli tullut myös sinne 8.12. Lisäksi 10.12. TE-toimiston antama lausunto päivärahan maksamisesta on hylätty ja pyydetty uutta selvitystä TE-toimistolta. Miksi näitä ei voi kysyä kerralla kaikkia tietoja mitä ovat vailla?

13.12. toimitin YTK:lle selvityksen heidän pyytämiin asioihin yrittäjäaseman selvittämiseksi. Selvennetään lukijoille tässä vaiheessa että en ole yrittäjä. Omistan n. 4% yrityksestä. jossa työskentelin osa-aikaisena. Tällä ei ole mitään merkitystä päivärahan maksamiselle, sillä yrittäjäksi lasketaan vain, jos:

1. jos työskentelet johtavassa asemassa osakeyhtiössä, josta

omistat yksin vähintään 15 prosenttia,
omistat yhdessä perheesi kanssa vähintään 30 prosenttia, tai
perheesi omistaa vähintään 30 prosenttia
2. työskentelet osakeyhtiössä, josta

omistat yksin vähintään 50 prosenttia,
omistat yhdessä perheesi kanssa vähintään 50 prosenttia, tai
perheesi omistaa vähintään 50 % yhtiöstä.

Mikään kohta näistä ei kohdallani täyty.

14.12. sain TE-toimistolta kirjeen. Oli muuten paksu kirje! Kirje piti sisällään 2kpl selvityspyyntöjä yrittjäaseman selvittämiseksi koska YTK niin vaatii. No, ei muuta kuin kynä käteen ja täyttämään. Enpä saanut täytettyä kuin henkilötiedot kun homma tyssäsi. Kysymykset olivat sellaisia mihin en joko osannut vastata tai pystynyt vastaamaan. Yrittäjä/omistaja-aseman selvityksen olin juuri edellisenä päivänä toimittanut YTK:lle, mutta se ei ilmeisesti riitä. Miksihän kyseinen lappu pitää täyttää jos sillä ei ole mitään merkitystä?

Joka tapauksessa TE-toimistolle olisi selvitettävä mm. onko minulla voimassa olevia TYEL tai MYEL-vakuutuksia, onko vapautettu maksamasta näitä muiden ansiotulejen perusteella, omistaako yritys itse osakkeitaan, onko käytössä toisistaan poikkeavia osakelajeja, milloin yritys on perustettu, onko yritys selvitystilassa, toiminko selvitysmieheneä yrityksessä ja jos toimin, kuinka paljon se työllistää, onko yrityksessä muita jotka ovat kanssani samassa tilanteessa mutta jotka eivät kuitenkaan ole perheenjäseniäni, työskenteleekö yrityksessä muita kuin yrittäjän perheenjäseniä, kuinka monta kertaa olen osallistunut yhtiökokoukseen hallituksen varajäsenenä, onko yrityksen taloudellinen toiminta aloitettu, jos on niin milloin, olenko saanut enimmäisajan sairaspäivärahaa, olenko valmis hakemaan kokoaikatyötä, kuinka pitkään yritystoimintaa on mahdollista harjoittaa keskimäärin vuoden aikana luonnonolosuhteista johtuen, mistä toimeksiantojen vähäisyys johtuu….. tätä samaa soopaa oli n. 25 sivua. Ja tämä sama pitäisi täyttää 2 eri yrityksen osalta.

Tulin päätökseen että en osaa lomakkeita täyttää ja soitan ajan ja asiat käydään virkailijan kanssa yhdessä läpi. Soitin TE-toimistoon ja pyysin puhelimeen asiaa käsittelevän henkilön. Ei onnistunut. Hän ei ota puheluita eikä soittopyyntöjä vastaan. Selvitin tilanteen puhelinvaihteen hoitajalle ja hän suostui välittämään soittopyynnön koska ei asiaa osaa ratkaista. Parin tunnin kuluttua virkailija soittikin. Sanoin, että en osaa täyttää lomakkeita, enkä myöskään ole yrittäjä joten en voi selvitystä antaa asioihin josta en mitään tiedä. Että miten toimitaan, tulenko käymään ja täytetään lomakkeet yhdessä. Ei sopinut, hän aikoi laittaa esimiehensä soittamaan minulle miten asiassa edetään.

Esimies soitti vielä samana päivänä. Selvitin asian uudestaan, kuten sen olen jo tehnyt ensin YTK:lle ja sitten TE-toimiston puhelinvaihteelle, virkailijalle ja nyt myös esimiehelle. Esimies oli erittäin asiallinen ja ymmärsi heti mistä on kysymys. Hän sanoi, ettei lomakkeita tarvitse täyttää, vaan anna vapaamuotoinen selvitys kirjautumalla TE-toimiston sivuille. Hieno juttu ja kiitos!

Annoin selvityksen saman tien, eli 14.12. Selvitys on edellen tilassa ”käsittelyssä”.

5.1. 2016 soitin TE-toimistoon ja tiedustelin asiaa että mikä kestää. Virkailija puhelimessa sanoi, että lausunnot on annettava vähintään 30 vuorokaudessa. Eli lausunto on ilmeisesti odotettavissa 14. päivän tietämillä, koska aika lasketaan siitä, kun selvityksen antaa. Vinkkinä, jos saat selvityspyyntöjä niin vastaa niihin heti. Kysyin, että voiko asiaa nopeuttaa kun asiani on jo kerran käsitelty ja nyt käsittelette saman asian uudestaan. Ei sopinut.

Nyt on siis kulunut 66 päivää siitä, kun lomautus alkoi ja yhä odotan päätöstä siitä, voidaanko minulle päivärahaa yleensä maksaa.

Nyt jännittää se, että kelpaako vapaamuotoinen selvitykseni. Ellei kelpaa, on jälleen toimitettava uusi selvitys ja siinä kestää 30 vuorokautta että asia käsitellään. Mikäli nyt käy niin hyvin, että selvitys hyväksytään, menee se tietysti vielä YTK:n käsittelyyn ja sitä en tiedä kauanko se kestää.

Näin homma toimii meillä kotimaassa meille kotimaisille henkilöille. Olen tehnyt töitä kohta 20 vuotta ja maksanut erilaisia työttömyysjäsenmaksuja ties kuinka paljon veroista puhumattakaan. Silloin kun itse apua tarvitsee, sitä ei kyllä tulla antamaan, vaan sen eteen on tehtävä näköjään oikeasti töitä. Suomalaista byrokratiaa parhaimmillaan.

Tätä on suomi vuonna 2016. Yksinkertainen asia voidaan tehdä mahdollisimman monimutkaiseksi jota käy läpi useampi henkilö eri virastoissa. Minä olen puhunut puhelimessa asiasta 4 eri henkilön kanssa ja sähköpostitse lisäksi 2 eri henkilön kanssa. Ja kuinka monta muuta henkilöä asiaa vielä käsittelee josta en tiedä? Jotain tarvis tehdä…

Päivitys 12.1.

Te-toimisto on antanut lausunnon, jonka mukaan en ole yrittäjä eikä päivärahan maksamiseksi ole esteitä. Lausunto joka TE-toimistosta annettiin on kuitenkin virheellinen. Lausunnossa sanotaan, että olen toisen yrityksen hallituksen varajäsen, josta YTK selvitystä vaatii. Toisen yrityksen kohdalla tällaista mainintaa ei ole. Minä en siis ole minkään yrityksen hallituksessa enkä varajäsenenä.

Soitin välittömästi TE-toimistoon, sillä aiemmat kokemukset on osoittanut että nopeana pitää olla. Puhelinvaihde ohjasi minut oikealle henkilölle jolle kerroin että antamanne lausunto on virheellinen. Henkilö ihmetteli kovasti miten on mahdollista. Sanoin, etten voi mitenkään tietää mitä te siellä teette. Minun olisi pitänyt toimittaa ajantasalla oleva tieto osakasluettelosta ja muista tiedoista josta ylempänänä kerroin. Sanoin, ettei minulla sellaisia tietoja ole ja olen puhunut asiasta esimiehenne kanssa puhelimessa kahdesti ja hän antoi ohjeen ettei minun tarvitse teille selvityksiä toimittaa, vaan vapaamuotoinen selvitys riittää. Selvitys onkin käsittelijälle/jöille riittänyt sillä asia on nyt käsitelty.

Sitä en vain ymmärrä mistä he virheelliset tiedot saavat, sillä tiedot löytyy aivan hyvin julkisista rekisteristä josta asian voi tarkistaa etten kuulu yritysten hallituksiin jäsenenä enkä ole varajäsenenä.

Joka tapauksessa TE-toimiston henkilö ei voinut asiaa suoraan korjata. Hän laittoi oikaisupyynnön (en nyt muista oliko joku lautakunta vai työttömyysturvayksikkö tms.)  ja pyysi muuttamaan lausunnon puhelinsoittoni mukaiseksi.

Lausunto ei ainakaan vielä näy YTK:n sivuilla, mutta Mol.fi:ssä näkyy. Todennäköisesti lausunto on kyllä YTK:lle jo mennyt, mutta siellä asiaa tietysti vielä käsitellään.

Saapa nähdä, kelpaako lausunto nyt YTK:lle ja kuinka kauan käsittelyssä siellä kestää. Jännitysmomenttia lisää vielä se, että lausunto on osin virheellinen. Hallituksen varajäsenyys ei pitäisi kuitenkaan estää milläään tavalla päivärahan maksamista, mutta koska olemme suomessa niin en usko ennen kuin tiliotteessa lukemat vaihtuu.

Ei tätä enää oikein usko todeksi. 2,5kk olen nyt soitellut ja selvitellyt asiaa eikä se ole vieläkään selvä.

edit: Te-toimisto on antanut asiasta lisälausunnon lähes välittömästi kun heille soitin, jossa kerrotaan että en ole hallituksen varajäsen. Asiat siis voidaan käsitellä TE-toimistossa erittäin nopeasti, jos haluavat.

Päivitys 13.1.

Te-toimiston lausnnot näkyvät nyt myös YTK:n järjestelmässä. Päivärahahakemus on edelleen tilassa ”käsittelyssä”.

Päivitys 18.1.

YTK on käsitellyt ensimmäisen päivärahahakemuksen. Maksupäivä 19.1.

Yhteenveto. Lomautus alkoi 1.11.2015 ja päiväraha laitetetaan maksuun 19.1.2016. Tässä kului aikaa 80 päivää.

Suosittelen kaikille, että keräätte vähintään 6 kuukauden puskurirahan tilille. Rahasumma pitäisi vastata sitä määrää, joka sinulla 6 kuukauden aikana normaalisti kuluu.

Jos kulutat kuukaudessa esimerkiksi 1500€ (vuokra, laina, sähkö, vesi, ruoka, vakuutukset, netti, puhelin jne.) olisi tilillä hyvä olla 9000 euroa puskurirahaa juuri tällaisten tilanteiden varalle. Jos tilillä on 0 euroa, voi tulla hätä käteen jos rahaa ei tule 3 kuukauteen mistään.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *